Karanténa mění v Ústeckém kraji MHD – někam vás bez roušky nepustí, jinde je zdarma

17. březen 2020 10:10

V prázdninovém provozu jezdí veškerá veřejná doprava v Ústeckém kraji, a to jak městská hromadná doprava, tak linkové autobusy – tedy tak zvaná meziměstská doprava.

Města a kraj tak reagují na zavřené školy, kdy všichni školáci a studenti zůstávají doma.

Bezplatně se lidé svezou MHD třeba v Děčíně, Teplicích, Lounech nebo Žatci.

Starostka Žatce Zdeňka Hamousouvá z hnutí ANO k tomu uvedla, že město za běžný měsíční provoz MHD zaplatí asi 100 tisíc korun. Při současném omezeném, kdy spojů ubylo, to bude ještě méně.

Naopak úplně přestala MHD ode dnešní půlnoci jezdit v Litoměřicích. Podle mluví litoměřické radnice Evy Břeňové se tak město snaží chránit seniory, protože MHD patří z hlediska přenosu viru k velmi rizikovým prostředím.

Omezení v MHD jsou různá

Prakticky všechna vozidla MHD zrušila používání předních dveří u řidiče. Lidé tak nastupují a vystupují jenom prostředními a zadními dveřmi. Je to kvůli ochraně řidičů před nákazou.

V Mostě a Litvínově si cestující povinně musejí zakrýt ústa a nos. Ideálně rouškou, ale použít mohou třeba šátek šálu. Do odvolání nefunguje služba Taxík Maxík pro přepravu mosteckých seniorů.

V ústeckých autobusech a trolejbusech řidiči neprodávají jízdenky, nefunguje tlačítko pro výstup, a stojí i kabinková lanovka na Větruši.

V Teplicích dočasně nejezdí bezplatná linka 112, která jindy vozí zákazníky do obchodního centra Olympia.

Spustit audio

Související