Proti šíření nákazy koronavirem mohou pomoci i doma šité roušky. Před virem ale své nositele neuchrání

16. březen 2020 15:08

Odborníci vyzývají k dodržování pravidel karantény, která v celé České republice platí od dnešní půlnoci. V době, kdy je nedostatek ochranných prostředků, mohou šíření nákazy částečně zabránit i doma šité roušky. I když při nošení chrání spíš naše okolí než nás samotné.

Podle nařízení vlády mají lidé kromě cest do práce nebo nákupu potravin zůstávat doma. Vyhýbat se v těchto dnech ostatním lidem doporučuje i ředitel ústeckého zdravotního ústavu Pavel Bernáth.

„Já jsem chemik, takže bych do toho nerad kolegům mikrobiologům zasahoval, ale logické je, že asi nejlepší obranou je omezit jakékoli kontakty na minimum.“

Důležité je podle Pavla Bernátha vyhnout se zejména lidem, kteří mají zjevné respirační potíže.

Čtěte také

„Důležité je nedostat se do styku s kapénkovou nákazou, to znamená s tím, co lidé vydechují, kašlou nebo kýchají. Nikdo neví, jaká vzdálenost je bezpečná. Nejdřív se tvrdilo metr, teď to jsou dva. Když ale někdo kýchne nebo zakašle, tak to určitě letí dál. Osobně bych si myslel, že vzdálenost šest až sedm metrů by mohla být dostatečná,“ konstatuje Bernáth.

Ochranou proti koronaviru jsou například respirátory třídy FFP3. Ty jsou ale v současné době nedostatkovým zbožím. Někteří lidé si proto začali šít roušky sami.

K tomu ředitel ústeckého zdravotního ústavu doplnil: „Je potřeba si říct, jestli chci, abych nikoho neinfikoval, nebo ji mám proto, abych se nenakazil. Na to, abychom nikoho neinfikovali, se používají roušky. Pokud se nemám nakazit, měl bych mít respirátor,“ doplnil Pavel Bernáth.

Lidé by ani během rizika nákazy především neměli zapomínat na prevenci.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související