V Ústeckém kraji se kvůli koronaviru se uzavírají školky. Začíná ale i organizace pomoci pro seniory

16. březen 2020

Kvůli riziku nákazy tzv. koronavirem přijímají obce a města v Ústeckém kraji řadu opatření. Postupně se například zavírají mateřské školky a kraj ode dneška taky omezuje autobusovou dopravu.

Školky jsou uzavřené například v Mostě nebo v Chomutově. V Jirkově uzavřou školky 17. března.

16. března zavřely i školky v Ústí nad Labem. Výjimkou jsou mateřská škola Větrná a městské jesle. Tato zařízení totiž slouží i dětem zaměstnanců ústecké Masarykovy nemocnice a krajské záchranné služby.

Kvůli pomoci se zajištěním dětí hasičů, policistů a zdravotníků zřizuje ode dneška město Chomutov dětskou skupinu v mateřské škole Prokopova.

Z obcí jsou mimo provoz například mateřské školy ve Velkém Březně nebo v Dolních Zálezlech na Ústecku. Naopak otevřené jsou zatím školky v Teplicích a v Děčíně, Lounech nebo Žatci.

Autobusová doprava v Ústeckém kraji zahájila „prázdninový“ provoz

Od 16. března začíná tzv. „prázdninový provoz“ zelených autobusů Ústeckého kraje – nevyjedou zejména školní spoje. V celkovém počtu jde zhruba o 3 procenta všech autobusů, které každý den v kraji jezdí.

Prázdninový provoz platí také v ústecké MHD. Děčínský dopravní podnik pak 16. března zakázal nástup předními dveřmi, aby byli chráněni řidiči. Na všech linkách také zavedl bezplatnou přepravu.

Nemocnice v Ústeckém kraji jsou všechny v provozu. Stále platí zákaz návštěv a některé nemocnice omezují některá oddělení. To je i případ litoměřické nemocnice, která omezila plánované operace na ortopedii a také ambulantní zákroky na gastroenterologii.

Hornická nemocnice s poliklinikou v Bílině na Teplicku začala s kontrolou zdravotního stavu každého, kdo do ní přijde. Vstup je přitom možný jen přes hlavní vchod nemocnice.

Města v Ústeckém kraji začala s organizací pomoci seniorům

Řada měst v kraji chystá pomoc zejména pro ty nejzranitelnější – tedy seniory. Ti jsou totiž případnou nákazou novým typem koronavirem nejvíce ohroženi.

16. března odpoledne má o nákupu potravinových balíčků pro dříve narozené jednat městská rada v Litoměřicích. Pomoc se chystá také v Bílině na Teplicku, Roudnici na Litoměřicku nebo v Jirkově na Chomutovsku.

Pomoc státu nabídl ústecký podnikatel Martin Hausenblas. Jeho firma na pracovní oblečení může podle jeho vyjádření poskytnout svoje výrobní linky pro produkci roušek. Denně prý by jich mohla vyrobit až 2 miliony kusů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související