Lidem, kteří kvůli vládnímu nařízení nemohou pracovat, nabízí přivýdělek obec Hora svaté Kateřiny

16. březen 2020

Hora svaté Kateřiny na Mostecku chce pomoci těm, kteří teď nemůžou chodit do zaměstnání. Přivydělat si můžou prací pro příhraniční hroskou obec.

Jde o lidi, kteří pracují například v restauracích, obchodech nebo v jiných službách, které jsou v rámci vládního nařízení uzavřeny. Podle nezávislého starosty obce Jindřicha Zetka mohou zájemci uklízet nebo upravovat obec. Práci najdou i v obecním archivu. Nabídka navíc neplatí jen pro tamní obyvatele.

„Tušíme, že celou řadu lidí nouzový stav zasáhne až do té úrovně, že mohou ztratit úplně příjem. Proto jsme se rozhodli, že nabídneme – v první řadě občanům města, možnost výdělku po dobu nouzového stavu. Nebudeme se vyhýbat nabídnout to i občanům sousedních měst a obcí,“ upřesnil starosta.

Obec má připravené i peníze na bezúročné půjčky pro potřebné

Vedení obce chce podpořit také místní podnikatele, kteří sídlí v obecních budovách. „Promineme po dobu nouzového stavu nájem těm, kteří mají v nemovitostech města svoje podnikání – jsou to minimálně dvě restaurace, které pronajímáme,“ doplnil Zetek.

V obecním rozpočtu by se podle starosty našly také peníze pro ty, kteří budou potřebovat okamžitou pomoc.

„Máme vyčleněno 200 tisíc korun na bezúročné půjčky pro ty, kteří přišli o výdělek a dostali by se do neblahé finanční situace,“ potvrdil starosta.

Kolik lidí celkem je obec schopna zaměstnat, to zatím není jasné. První zájemce očekává starosta Hory svaté Kateřiny už v průběhu tohoto týdne.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související