Velké nemocnice v Ústeckém kraji začnou s testováním lidí na nákazu koronavirem

16. březen 2020

Zřejmě ještě tento týden začnou velké nemocnice v Ústeckém kraji testovat lidi s podezřením na nákazu tzv. koronavirem na speciálních místech. Rozhodl o tom krajský krizový štáb.

Testovací místa pro veřejnost budou zřejmě v Děčíně, Ústí nad Labem, Chomutově, Teplicích a v Mostě.

Krajská zdravotní má teď za úkol vytipovat v jednotlivých nemocnicích místa, kde se odběrová stanoviště postaví.

Nový systém má ulevit zejména zdravotníkům, kteří teď za jednotlivými pacienty vyjíždějí.

Ústecký kraj dá také okamžitě záchranné službě dva miliony korun na nákup setů ochranných pomůcek.

„Všechny stanice musí mít všechny ty ochranné prostředky, kdyby takové pacienty převážely. To byla dnes jedna z našich hlavních priorit,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Klika.

Čtěte také

Od 16. března má také krajská dopravní společnost, záchranka i policie k dispozici generátory ozónu, kterými budou organizace čisti autobusy a služební vozy. Přístroje dostanou i hasiči.

„Dnes jsme se domluvili, že přikoupíme ještě 5 kusů pro hasičský záchranný sbor. Mají to na desinfekci vozů, od zítřka to mohou začít využívat,“ doplnil po jednání hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Kraj je také připravený omezit práci krajského úřadu a část úředníků nechá pracovat z domova.

Vedle kraje omezují činnost i další úřady. Uzavřený je například ústecký magistrát a provoz omezil také městský úřad v Litoměřicích.

„Úřad je sice v provozu, nicméně k vyřízení neodkladných úředních záležitostí je potřeba se předem telefonicky, e-mailem nebo prostřednictvím online systému objednat. Tyto záležitosti lze vyřizovat pouze v pondělí od 8 do 11 hodin a ve středu od 13 do 13 hodin,“ doplnila mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.

Vedle velkých měst omezují provoz úřadů i některé obce. Na Ústecku to jsou například Dolní Zálezly.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související