Kamencové jezero u Chomutova – české „mrtvé moře“ a světový unikát

20. listopad 2018

Na severu Čech máme světový unikát. Kamencové jezero v Chomutově je jediné na světě, druhé podobné kamencové jezero v Kanadě totiž vyschlo.

A v čem je Kamencové jezero tak unikátní? Vysoký obsah kamence ve vodě totiž zabraňuje růstu řas a sinic. Složení vody vylučuje jakýkoliv organický život, kromě drobných prvoků. Voda je velmi čistá a lidskému zdraví prospěšná, proto se mu taky říká „malé Mrtvé moře“.

Kamencové jezero vzniklo někdy koncem 18. století zatopením prostoru po těžbě kamencových břidlic z let 1558-1785 nebo vyhořením uhelné sloje. Přesný způsob vzniku není 100% známý.

Existuje také názor, že jezero vzniklo přirozenou cestou. Názor se opírá o skutečnost, že maximální hloubka 4 metry neodpovídá známé hloubce povrchového lomu – ta byla 18 metrů. V obvodové i středové části jezera se navíc vyskytují pařezy a menší kmeny.

Ale to není jediná tajená věc okolo Kamencového jezera. Dodnes si vědci lámou hlavu nad jeho hydrologickým režimem, tedy velmi zjednodušeně řečeno stavem vodní hladiny.

Jezero nemá žádný přítok a největší rozdíl kolísání hladin byl zaznamenán 16 centimetrů. Na srážky reaguje jezerní hladina někdy skoro okamžitě, někdy naopak zůstává beze změny.

Spustit audio

Související