Potápěči začali rozebírat historické dřevěné molo na Kamencovém jezeře v Chomutově

3. listopad 2016

Odborná firma rozebírá dřevěné molo na Kamencovém jezeře v Chomutově. Pro návštěvníky bylo už druhým rokem nepřístupné kvůli jeho havarijnímu stavu. Molo musí rozebírat potápěči pod hladinou, teplota vody se pohybuje kolem 8 ̊C. Práce budou trvat přibližně měsíc. Chomutov za ně zaplatí 1,3 milionu korun.

Pod vodou pracují 4 potápěči, stejný počet mužů pracuje i nad hladinou. Rozebírají jak konstrukci mola, tak bazény, které k molu patří. „Součástí toho mola jsou i plavecké bazény, které jsou celé ponořené, mají podlahy, a které se musí demontovat pod vodou,“ říká ředitel potápěčské stanice Miloslav Haták.

Potápěči mohou pracovat pod vodou i několik hodin. S plujícím pontonem, na kterém je obsluha jeřábu, jsou propojeni tzv. pupeční šňůrou, která vede vzduch, světlo, elektřinu a mikrofon.

„Ten potápěč má jednu lahev jako rezervu na zádech, pro případ, že by došlo k nějaké závadě, že by se přetrhla ta ,pupeční šňůraʻ, která zajišťuje dodávku vzduchu, energie, světla, i informace o tom, v jaké je hloubce. Je tam komunikace, je tam i videozáznam,“ vysvětluje Haták.

Demontáž historického dřevěného mola na Kamencovém jezeře v Chomutově začala

Nepříjemná není potápěčům ani voda, která má 8°C. „Máme takzvané suché neopreny. Pod ně se oblékají svetry, tepelné kombinézy. Šesti až osmihodinové ponory se dají vydržet, pokud je to nutné, i když má voda 0 ̊C.

Chomutov zaplatí za postavení nového mola zhruba 35 milionů korun. Práce se rozdělí na dvě etapy.

„V první fázi budeme mít jen tu hlavní kostru, tzn. ty hlavní osy toho mola tak, aby byl zajištěn přístup do vody. Vše zbývající, jako bazénky atd., bychom udělali další sezónu,“ vysvětluje náměstek primátora z hnutí ANO, Marek Hrabáč.

Ještě není rozhodnuto, jestli se molo opět připevní ke dnu pevně novými pilíři anebo bude plovoucím pontonem. Záleží na finanční náročnosti obou variant.

autor: Jan Beneš
Spustit audio