Kamencové jezero poroste do krásy. Chomutov chce dát na rozvoj areálu 100 milionů korun

6. červen 2018

V areálu Kamencového jezera vyroste do 10 let nová budova infocentra s kavárnou u vchodu v Přemyslově ulici. Kolem jezera povede cesta a nově bude možné projít k jezeru ze tří stran.

Počítá s tím vítězný návrh, který vzešel z architektonické soutěže. Soutěž pořádal Chomutov vůbec poprvé v historii.

Propojením parkoviště u Aquasvěta s novým vchodem ke Kamencovému jezeru získají jeho návštěvníci možnost dalšího parkování. Dalších zhruba 250 parkovacích míst vznikne u nového vchodu u otvické hráze. Právě s vybudováním nových vchodů se počítá do tří let.

Vítězný architektonický návrh jednomyslně schválila porota složená se zástupců města i architektů, Na jeho realizaci od roku 2021 do roku 2031 počítá město s částkou 100 milionů korun.

Například u vchodu z Přemyslovy ulice vznikne vydlážděné náměstí, u dalších dvou vchodů pak také nebude chybět dlažba v kombinaci se dřevem.

Plány stávajícího vedení města s Kamencovým jezerem jsou známé, včetně mnohamilionových investic. Na podzim ale budou komunální volby a vše může být jinak.

Podle náměstek primátora Davida Dindy by se ale i nové vedení města mělo držet výsledků a podmínek architektonické soutěže: „Tu soutěž jsme dělali s tím, aby byla co nejméně politická, takže věřím, že ať už tu bude sedět kdokoliv, tak bude respektovat odborný přesah toho všeho, co tady vzniká a bude se toho držet.“

Vítězný návrh počítá také s pootočením hlavního mola o několik stupňů tak, aby molo vytvářelo s pěší zónou od vchodu z Přemyslovy ulice jednu linii. Podle vedení města se ale tento záměr ještě bude muset prodiskutovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související