Stavba nového mola na Kamencovém jezeře v Chomutově zřejmě oddálí začátek hlavní sezóny

24. leden 2017

V březnu začne odborná firma stavět nové molo na Kamencovém jezeře v Chomutově. Skládání jeho jednotlivých částí a jejich následné plavení po hladině jezera značně omezí využití nejen vodní plochy. Vedení města loni slibovalo, že stavba mola zahájení sezóny neohrozí. Teď to vypadá, že ho posune zhruba o měsíc, tedy na začátek července.

„No nelíbí se mi to, chodím tam ráda. Máme tam i kabinku, chodím tam kolik let,“ mrzí Dagmar Kouřímskou z Chomutova, že po té loňské začne i letošní sezóna na Kamencovém jezeře později.

Loni vše zdrželo přebírání areálu od tehdejšího nájemce, kterému Chomutov vypověděl smlouvu. Letos budou v červnu na plážích i ve vodě pracovat dělníci. Sestavovat budou nové molo.

„Veškeré práce zasáhnou i do části té Otvické pláže písečné, kde bude centrální bod, odkud se ty pontony budou naloďovat na vodu. Takže v tento okamžik se to týká velké části jezera, včetně vodní plochy, protože v určitém koridoru se tam budou plavit tyto materiály,“ popisuje budoucí stavbu pontonového mola náměstek chomutovského primátora z hnutí Nový Sever David Dinda.

Kamencové jezero, vizualizace podoby nového mola

Kopii dosavadního historického několik desítek metrů dlouhého mola, s několika bočními bazény a rameny chce město stavět na dvě etapy. Letos bude dokončena první a na podzim začne stavbu druhé.

„V momentě, kdy se ukončí první etapa, tak veškerou techniku a věci spojené s tou stavbou by tam návštěvník vůbec neměl najít. Návštěvník bude mít postavených třeba 70 % celého toho mola a těch zbylých 30 % se dostaví po sezóně,“ vysvětluje Dinda.

Loni vedení Chomutova v čele s hnutím Pro Chomutov slibovalo, že stavba nepozdrží letošní červnové zahájení návštěvnické sezóny. V prosinci ale zastupitelé odvolali z vedení města primátora, náměstka i radní z hnutí Pro Chomutov. Podle nového náměstka Davida Dindy právě Pro Chomutov stavbu nového mola zpozdil tím, že oddaloval vyhlášení výběrového řízení.

„Část toho bývalého vedení do toho plánu projektovalo víc vlastních představ, o to víc se ten čas natahoval a dostal se do skluzu. I my jsme mohli v tom projektu vyměnit tu zábradlí, tu lana, tady se bavit, jestli okénko na budce plavčíka má být kulaté nebo hranaté,“ shrnuje Dinda.

Kamencové jezero, vizualizace podoby nového mola

Bývalý primátor Chomutova Daniel Černý z hnutí Pro Chomutov odmítá, že by výběrové řízení zdržoval: „Výběrové řízení na tak velkou záležitost, jako je nové hlavní molo v řádech desítek milionů, nějaký čas trvá. Musí tam být nějaká studie, architektonický návrh a dost procesních kroků. Ty kroky mají své lhůty, a jestli chcete udělat kvalitní výběrové řízení, tak to musíte kvalitně připravit.“

Chomutovští radní vyberou vítěznou firmu na stavbu mola na přelomu ledna a února. Stavět by se mělo začít v březnu. Nejoptimističtější odhady určují konec stavby a zahájení návštěvnické sezóny na Kamencovém jezeře na polovinu června.

autor: Jan Beneš
Spustit audio