Kachní roláda podle Nero Wolfa

Suroviny: 1 mladá kachna, 200 g krevet, 1 lžíce másla, 100 g celeru, 1 šalotka, 100 g žampionů, 1/2 bílé veky, 2 šálky rýže, 500 ml bílého vína (typ sherry), 200 ml kuřecího vývaru, 2 malé nasekané cibulky, 1 pomeranč, 2 svitky petrželky, 1 celerový stonek, pepř, sůl. Na omáčku: 250 g kachních jater, 3 lžíce másla, 2 šalotky, 200 g žampionů, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml vývaru, pepř, bobkový list.

Postup: Kachnu vykostíme (začínáme od hřbetu). Na másle orestujeme kostičky šalotky, celeru, žampiony a po pěti minutách přidáme krevety a restujeme tři minuty. Vmícháme nasekaný pomeranč, kostky nakrájené veky, rýži a přidáme trochu vína. Pak osolíme a opepříme. Směs vložíme do dutiny kachny, kterou stočíme do rolády, převážeme provázkem a pečeme. Poléváme vývarem a vínem. Pak přidáme k roládě do pekáče nasekanou cibulku, petržel, celer a stále pečeme za přelévání vypečenou šťávou. Po upečení necháme mírně ochladnout, maso nařežeme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme se žampiónovou omáčkou.
Příprava žampiónové omáčky: Orestujeme šalotku a žampiony na másle, poprášíme moukou a restujeme až dozlatova. Pak přidáme vývar a uvedeme do varu, přidáme pepř, bobkový list, případně rajský protlak. Provaříme přibližně 15 minut, ale za stálého míchání až do zhoustnutí. Zředíme vínem a přidáme nadrobno nasekaná játra a povaříme ještě 10 minut. Přílohy: rýže, těstoviny, nočky.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Petr Novotný!

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.