Kachna na žampionech
Kachnu pečenou s jablky nebo na pomerančích známe, ale se žampiony?
Ingredience
- 1 kachna
- 1 balíček žampionů
- 2 středně velké cibule
- 2-3 lžíce másla
- 5-6 stroužků česneku
- tymián
- pepř
- sůl
- zelená petrželka
- Česnek utřeme a smícháme se solí, tymiánem a pepřem. Směsí důkladně potřeme kachnu zvenčí i zevnitř, zabalíme do mikrotenu nebo freshfolie a dáme přes noc do chladu.
- Druhý den sloupneme žampionům hlavičky, nakrájíme je, nožičky také.
- Oloupeme a nakrájíme cibule, zpěníme je na másle, přidáme očištěné a nakrájené žampiony, osolíme a podusíme, v případě potřeby mírně podlijeme.
- Kachnu naplníme zchladlými žampiony, otvor sepneme párátkem nebo sešijeme potravinářskou nití, vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby péci.
- Po půlhodině kachnu otočíme na záda a pečeme dál, až je měkká. Kontrolujeme tekutinu, odebíráme vypečený tuk a v závěru dopečeme odkrytou, aby se udělala kůrčička.
- Podáváme s jemným knedlíkem a červeným zelím.
Související
-
Kachna s medem
Suroviny: 1 menší kachna. Směs: 3 lžíce medu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, lžička zázvoru, 1 lžička glutasolu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.