Kachna na žampionech

Kachnu pečenou s jablky nebo na pomerančích známe, ale se žampiony?

Ingredience
  • 1 kachna
  • 1 balíček žampionů
  • 2 středně velké cibule
  • 2-3 lžíce másla
  • 5-6 stroužků česneku
  • tymián
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka
  1. Česnek utřeme a smícháme se solí, tymiánem a pepřem. Směsí důkladně potřeme kachnu zvenčí i zevnitř, zabalíme do mikrotenu nebo freshfolie a dáme přes noc do chladu.
  2. Druhý den sloupneme žampionům hlavičky, nakrájíme je, nožičky také.
  3. Oloupeme a nakrájíme cibule, zpěníme je na másle, přidáme očištěné a nakrájené žampiony, osolíme a podusíme, v případě potřeby mírně podlijeme.
  4. Kachnu naplníme zchladlými žampiony, otvor sepneme párátkem nebo sešijeme potravinářskou nití, vložíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby péci.
  5. Po půlhodině kachnu otočíme na záda a pečeme dál, až je měkká. Kontrolujeme tekutinu, odebíráme vypečený tuk a v závěru dopečeme odkrytou, aby se udělala kůrčička.
  6. Podáváme s jemným knedlíkem a červeným zelím.

Související

  • „Kachna“ pro jednoho

    Samozřejmě vynásobte počtem strávníků.

  • Kachna na pomerančích

    Je to tak výtečný pokrm, že se dostal i do titulu divadelní hry!

  • Kachna s medem

    Suroviny: 1 menší kachna. Směs: 3 lžíce medu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, lžička zázvoru, 1 lžička glutasolu.