Kachna na pomerančích
Je to tak výtečný pokrm, že se dostal i do titulu divadelní hry!
- 1 kachna
- 2 jablka
- 2 pomeranče
- 1 střední cibule
- 2-3 lžíce medu
- sůl
- kmín
Postup:
- Kachnu očistíme, osolíme a okmínujeme i zevnitř.
- Břišní dutinu vyložíme osminkami cibule a jablek a kachnu položíme do pekáče.
- Podlijeme 2 dl vody, přidáme šťávu z obou pomerančů a kápneme ji i do břišní dutiny.
- Přiklopíme a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 2 hodiny.
- Průběžně podle potřeby podléváme, a když je kachna měkká, ještě vidličkou propícháme kůži, aby vytekl tuk, krátce zapečeme.
- Pak kachnu vyndáme na teplý talíř a do výpeku vmícháme med, vložíme kachnu zpátky, potřeme ji vzniklou medovou šťávou a 35-40 minut dopékáme, několikrát potřeme výpekem, kůrčička bude mít lepší chuť.
Související
-
Kachna s medem
Suroviny: 1 menší kachna. Směs: 3 lžíce medu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, lžička zázvoru, 1 lžička glutasolu.
-
Pečená kachna s rozinkovou omáčkou
Suroviny: 1 kachna, 2 jablka, 1 citron, 300 ml drůbežího vývaru, 50 ml oleje, sůl, pepř, majoránka, 150 g rozinek, 100 ml bílého vína, 1 lžíce cukru, 1 lžíce másla,...
-
Kachní prsa se slivovicí
Suroviny: 200 g kachních prsíček, 50 g uzeného sýra, 100 g jablek, 2 dc oleje, 200 g brambor, 2 dc minimálně 52% slivovice, 1 česnek, sůl, pepř, mletý kmín, majorán...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.