Kachna na pomerančích

Je to tak výtečný pokrm, že se dostal i do titulu divadelní hry!

Ingredience
  • 1 kachna
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 střední cibule
  • 2-3 lžíce medu
  • sůl
  • kmín

Postup:

  1. Kachnu očistíme, osolíme a okmínujeme i zevnitř.
  2. Břišní dutinu vyložíme osminkami cibule a jablek a kachnu položíme do pekáče.
  3. Podlijeme 2 dl vody, přidáme šťávu z obou pomerančů a kápneme ji i do břišní dutiny.
  4. Přiklopíme a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 2 hodiny.
  5. Průběžně podle potřeby podléváme, a když je kachna měkká, ještě vidličkou propícháme kůži, aby vytekl tuk, krátce zapečeme.
  6. Pak kachnu vyndáme na teplý talíř a do výpeku vmícháme med, vložíme kachnu zpátky, potřeme ji vzniklou medovou šťávou a 35-40 minut dopékáme, několikrát potřeme výpekem, kůrčička bude mít lepší chuť.

Související

  • Kachna s medem

    Suroviny: 1 menší kachna. Směs: 3 lžíce medu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce bílého vína, lžička zázvoru, 1 lžička glutasolu.

  • Pečená kachna s rozinkovou omáčkou

    Suroviny: 1 kachna, 2 jablka, 1 citron, 300 ml drůbežího vývaru, 50 ml oleje, sůl, pepř, majoránka, 150 g rozinek, 100 ml bílého vína, 1 lžíce cukru, 1 lžíce másla,...

  • Kachní prsa se slivovicí

    Suroviny: 200 g kachních prsíček, 50 g uzeného sýra, 100 g jablek, 2 dc oleje, 200 g brambor, 2 dc minimálně 52% slivovice, 1 česnek, sůl, pepř, mletý kmín, majorán...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.