Jezdit na snowboardu se naučíte v každém věku. Stačí jen pár hodin, chce to ale instruktora

12. březen 2018

Je to jiný světonázor. Dřív trochu punk, dnes móda, která většinu mladých odvádí od klasických lyží. „Je to prostě jiný pohyb na sněhu,“ říká instruktorka instruktorů.

Snowboarďáci si stále drží image volnomyšlenkářské komunity. Posedávají na svahu a klábosí. Z části je to z nouze cnost. Zapnout si snowboardové vázání je v sedě prostě pohodlnější. Z části je to ale výraz odlišnosti těch, kterým na kopci stačí jediné prkénko. Mají svou módu, své helmy, svůj svět.

Pro lyžaře není úplně snadné odhadovat pohyb snowboardistů na kopci. A přitom je to tak důležité. „Snowboardista má zúžený úhel pohledu. Když jede pozadu, nevidí si za záda.“ říká instruktorka Jana Hermanová, která školí budoucí učitele lyžování a snowboardingu.

Na rozdíl od lyžaře stojí snowboardista bokem dolů s kopce. Je tedy na lyžaři, aby se u vyhnul a neohrozil ho ze strany, na kterou snowboardista nevidí.

Jezdit na snowboardu podle Jany Hermanové není o nic těžší než jezdit na lyžích. „Je to o přístupu. Stačí chtít. Měla jsem pána, kterému bylo snad 85, a učil se jezdit.“

U malých dětí je to stejně snadné, jako na lyžích. „Jsou přirozené. Je to jiný pohyb než na lyžích, ale je to intuitivní a lze to snadno zvládnout.“ Vzít si instruktora je ale nutné. „Vím to z vlastní zkušenosti. Trápila jsem se na prkně tři roky, a teď vím, že někoho dokážu naučit obloučky za půl hodiny,“ říká mladá žena, která své zkušenosti předává budoucím instruktorům na týdenních kurzech.

Ten, kdo je absolvuje a zvládne závěrečné zkoušky – a to jak ty praktické, tak teoretické, může pracovat jako instruktor. Certifikát o absolvovaném kurzu je důkazem jeho umění učit.

Nestačí jen umět jezdit, je důležité, umět své umění předat. Jednoduché kroky pak dovedou začátečníka bez ohledu na věk k umění nové doby. Dnešní lyžařský kurz na českých školách už se bez snowboardového instruktora neobejde.

Spustit audio

Související