Jestli už vás omrzely všechny čaje, minerálky, džusy a limonády, zkuste nápoj z obilí – rejuvelac
Rejuvelac je zdravý fermentovaný nealkoholický nápoj, který podpoří střeva, a který se dá „uvařit“ doma. Tak pojďme na to!
Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná. Využít můžete většinu běžných zrn pšenice, ječmene, žita nebo ovsa, v bezlepkové variantě potom pohanku, proso nebo quinou.
Zrna klíčíte klasickou cestou, tzn. prvních osm až dvanáct hodit je necháte namočená ve vodě při pokojové teplotě. Poté vodu slijete a zrna dále dvakrát až třikrát denně proplachujete. Po třech dnech zrna už začnou klíčit. Na cedníku vám všechna přebytečná voda vyteče.
Sklenice vysterilizujete vařící vodou, přemístíte do nich naklíčená zrna a zalijete je trojnásobkem převařené vychlazené vody. Pak je uzavřete kouskem plátna a gumičkou. Po dvou dnech se voda zakalí do běla a bude lehce probublávat. V této chvíli je rejuvelac hotový.
Tento fermentovaný nápoj má neutrální vůni a je jemně nakyslé chuti. Můžete ho vypít a poté zrna zalít ještě jednou – tentokrát bude na výrobu nápoje stačit jeden den kvašení.
Rejuvelac účinně pomáhá při zažívacích potížích, zrychluje metabolismus a čistí střevní trakt. Je plný probiotik, která jsou nezbytná pro detoxikaci celého organismu. Je přírodním zdrojem vitamínů B, C a E. Jde o živý, energetizující nápoj.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.