Jestli už vás omrzely všechny čaje, minerálky, džusy a limonády, zkuste nápoj z obilí – rejuvelac

7. prosinec 2023

Rejuvelac je zdravý fermentovaný nealkoholický nápoj, který podpoří střeva, a který se dá „uvařit“ doma. Tak pojďme na to!

Rejuvelac je nápoj z prokvašeného naklíčeného obilí. Jeho chuť není nijak výrazná. Využít můžete většinu běžných zrn pšenice, ječmene, žita nebo ovsa, v bezlepkové variantě potom pohanku, proso nebo quinou.

Zrna klíčíte klasickou cestou, tzn. prvních osm až dvanáct hodit je necháte namočená ve vodě při pokojové teplotě. Poté vodu slijete a zrna dále dvakrát až třikrát denně proplachujete. Po třech dnech zrna už začnou klíčit. Na cedníku vám všechna přebytečná voda vyteče.

Sklenice vysterilizujete vařící vodou, přemístíte do nich naklíčená zrna a zalijete je trojnásobkem převařené vychlazené vody. Pak je uzavřete kouskem plátna a gumičkou. Po dvou dnech se voda zakalí do běla a bude lehce probublávat. V této chvíli je rejuvelac hotový.

Tento fermentovaný nápoj má neutrální vůni a je jemně nakyslé chuti. Můžete ho vypít a poté zrna zalít ještě jednou – tentokrát bude na výrobu nápoje stačit jeden den kvašení.

Rejuvelac účinně pomáhá při zažívacích potížích, zrychluje metabolismus a čistí střevní trakt. Je plný probiotik, která jsou nezbytná pro detoxikaci celého organismu. Je přírodním zdrojem vitamínů B, C a E. Jde o živý, energetizující nápoj.

autor: Eva Bucharová | zdroje: vegmania.cz , jakzdrave.cz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.