Japonská polévka ze sleďů

Suroviny: 125 ml rybího vývaru, lžička soli, 2 lžičky polévkového koření, lžička vegety, 6 kousků filé z nesolených sleďů, 6 žampiónů, 20 lístků čerstvého špenátu, 1 citrón.

Postup: Kousky rybího filé rozkrojíme podélně napůl. Každý z dvanácti kousků posolíme, stočíme, upevníme párátkem a vložíme na 2-3 minuty do vařící vody. Vyjmeme a uložíme v teple. Žampiony oloupeme a odkrojíme nožičky. Vršky hlaviček několikrát nařízneme a pokapeme polévkovým kořením. Opláchneme špenát a odstraníme stopky. Z citrónu odkrojíme šest tenkých proužků kůry asi 4x0,5 cm. Vývar a sůl přivedeme k varu a dle chuti dokořeníme. Přidáme houby a vaříme tři minuty. Během této doby ponoříme na pár vteřin listy špenátů do vařící polévky na pár vteřin (do změknutí). Do každého talíře dáme dva kousky ryby, jeden žampión a několik lístků špenátu spolu s jedním proužkem citrónové kůry. Přelijeme vařícím vývarem a ihned podáváme.

autor: Petr Novotný