Jablko, to je koktejl vitamínů a minerálů v té nejpřirozenější formě

21. říjen 2015

„Sněz jedno jablko denně a nebudeš potřebovat doktora.“ Toto pořekadlo už jste určitě někdy slyšeli. Je to přehnané tvrzení, nebo je na něm něco pravdy?

V jablku najdete téměř dokonalý koktejl toho, co naše tělo potřebuje, chybí snad jen bílkoviny. Poskytuje ve vysoké koncentraci vlákninu, vitamíny, minerály i sacharidy.

Kromě toho tu najdeme spoustu flavonidů, které omezují ukládání tukových látek na cévní stěny a snižují tak riziko aterosklerózy, chrání žilní stěny před záněty a urychlují jejich regeneraci.

Nachází se v něm také mnoho antioxidantů, o jejichž důležitosti a funkci jsme mluvili mnohokrát v souvislosti s ochranou před škodlivými látkami.

Další prospěšnou látku je pektin. Ocení ho zejména lidé, kteří potřebují zatočit s nadváhou. Pektiny nejenže dobře pečují o naše střeva, ale také umí přivodit celkem rychle pocit sytosti. Pektin v žaludku váže tuky a napomáhá tak jejich snadnějšímu vylučování. Ve spojení s jablečnou vlákninou, malým obsahem kalorií a dostatečným okamžitým přísunem energie je to ideální pomocník při hubnutí.

Jablko jako zdroj minerálů a vitamínů

Určitě už jste alespoň jednou podlehli reklamě na nějaké multivitaminové tablety s tím, že jenom ony vám zaručí potřebný přísun potřebných vitamínů a minerálů. Jablko to dokáže taky a dokonce mnohem lépe. Najdete v něm víc než 30 minerálních látek. Vápník, fosfor, železo, hořčík a třeba také dost draslíku, který působí pozitivně na funkce ledvin, svalů a srdce.

Jablka, ovoce (ilustrační foto)

Obsahuje také zinek, který ve spolupráci s vitamínem C podporuje rozvoj bílých krvinek, a tedy imunitního systému. Zmíněného vitamínu C najdete sice v jiném ovoci mnohem více, ale ve prospěch jablka hraje skutečnost, že se tu ono "céčko" nachází společně se širokou škálou antioxidantů a jiných látek, které mu pomáhají v našem těle dobře fungovat a díky kterým je dávka vitamínu C z jednoho jablka beze zbytku využita. A stejně je to s ostatními vitamíny, které jablko poskytuje.

Takže pro pořádek si zopakujme vitamínovou abecedu - A, B, C, E, H, K… Všechny tam jsou!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio