Historie radnice v Lounech aneb České město v Sudetech

24. duben 2018

Chtělo to novou radnici. Ta původní už totiž lounským úředníkům nestačila. Plánování trvalo dlouhá léta a potýkalo se mnoha úskalími.

Architekt Saturnin Heler měl v roce 1884 k dispozici parcelu na rohu lounského náměstí. Nebyla velká, a tak se zrodil ambiciózní plán – spojit navenek radnici se sousedním domem. Interiéry budou oddělené, fasáda společná.

Radnice tak bude při pohledu z náměstí budit dojem velkolepého paláce. Od věžičky nad vchodem vlevo bude skutečná radnice, vpravo zůstane dům patřící měšťanům s právem vařit pivo a bude v něm restaurace.

„I odborníci větší než já se shodují, že je to velmi neobvyklé řešení,“ říká historik Jan Mareš, který vedl komentovanou prohlídku 130 let staré budovy. Právovárečníci si v domě s fasádou radnice hospodařili až do konce Rakousko-Uherské říše.

Další zvláštností je vnitřní uspořádání budovy. Spousta schodišť a spletitých chodem v budově s půdorysem písmena C umožnila využít co nejlépe všechny prostory. Třeba v přízemí sídlilo vězení, které spojovalo utajené schodiště s patrem, v němž o osudu hříšníků rozhodovali ctihodní občané.

Aby nákladná stavba nezruinovala městskou kasu, domluvilo město předem pronájem dvou pater nové budovy.

Jedním z nájemníků bylo okresní zastupitelstvo. To si část budovy od města pronajalo, a tím pomohlo umořit náklady na stavbu. Další patro patřilo spořitelně, která platila tučný nájem sloužící k témuž, tedy ke snížení nákladů, které město se stavbou nové radnice mělo.

Další zvláštností lounské radnice byl nápis nad vchodem. Stálo tam: „JE NUTNÉ HÁJIT KRAJ A ŘEČ SVÝCH OTCŮ“. Dnes až nacionalisticky znějící heslo tehdy odráželo postavení města v sudetském pohraničí. Na rozdíl od Žatce, Chomutova nebo Mostu byly Louny totiž výhradně českým městem a cítily se porto být povinovány bránit českost v kraji, který tradičně patřil německému obyvatelstvu.

Tenhle nápis už na budově nenajdete. Ani restaurace už v pravém traktu není. Původně oddělené interiéry byly zceleny a dnes radnice sídlí v celém domě. Prohlédnout si ji, i když nepotřebujete zrovna nic úředního, je zajímavý zážitek.

Spustit audio

Související