Flíčky se zelím podle Boženy Tompichové

Flíčky se zelím

Příjemně zasytí i početnou skupinu jedlíků!      

Suroviny:

2 kg čerstvého zelí

1 šálek nevařených flíčků

4 střední cibule

200 g slaniny

pepř

sůl

moučkový cukr

ocet

kmín

Postup:

  1. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, okmínujeme a v troše vody dusíme do měkka. Tekutina by se měla zcela vydusit.
  2. Mezitím nakrájíme na kostičky slaninu a rozpečeme ji do růžova, pak přidáme nakrájenou cibuli a zpěníme.
  3. Cibuli se slaninou vmícháme do udušeného zelí a ještě chvíli dusíme, přitom dochutíme trochou cukru (asi 4 lžíce) a octa.
  4. Do hotového zelí vmícháme uvařené flíčky, opepříme, promícháme a necháme proležet. Zelí by mělo být vždycky víc, než flíčků. Ještě chutnější je pokrm druhý den.