Dýně po čínsku

Suroviny: 1,5 kg dužiny z mladé dýně, 3 lžíce sádla, 6 ks cibule, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, sůl, 1 středně velká palička česneku, několik lžic sojové omáčky, 2 malé konzervy rajčatového protlaku.

Postup: Dýni omyjeme, oloupeme, jádřinec i s měkkou dužinou odstraníme, zbylou dužinu nakrájíme na kostičky. Na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme dýni, koření, oloupaný na plátky nakrájený česnek, sojovou omáčku, osolíme a zvolna dusíme asi 30 minut. Nakonec přidáme rajčatový protlak a ještě povaříme. Horkou směs naplníme do čistých zahřátých skleniček, ihned upevníme víčka, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chutná výborně k masům s dušenou rýží, na topinky, k rybímu filé atd.

Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.