Drážďanská štola

Štola je tradiční německé vánoční pečivo, které má tvarem připomínat  Christkindl – po našem Jezulátko  zabalené v plence. Je to takřka dokonalý kříženec vánočního cukroví (dík množství másla, cukru a dalších ingrediencí) a vánočky (dík technologii kynutého těsta).

Suroviny:

600 g hladké mouky, 300 g másla, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, asi 200 ml mléka, 50 g droždí, 1-2 žloutky, kůru z půlky citronu, špetku soli a na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, dále budeme potřebovat 200 g rozinek, rum, 80 g mandlí, 2-3 hořké mandle, asi 100 g citronátu a 50 g kandované pomerančové kůry, 100-150 g marcipánu a máslo a cukr moučku s vanilkovým cukrem na závěrečnou úpravu

Postup:

  1. Rozinky opláchneme a namočíme přes noc do rumu. Mandle zalijeme vařící vodou a až zchladnou, sloupneme jim slupky a nakrájíme na větší nudličky.
  2. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a nakrájené změklé máslo, pak přidáme citronovou kůru, muškátový oříšek, žloutky, kvásek a podle potřeby přiléváme postupně i vlahé mléko. Můžeme i kápnout trochu rumu z rozinek a zpracováváme vařečkou na hladké těsto, které by se nemělo chytat mísy.
  4. Pod utěrkou a v teple necháme hodinu kynout, pak zapracujeme citronát, kandovanou pomerančovou kůru a rozinky a ještě půl hodiny necháme kynout.
  5. Na pomoučeném vále vyválíme na oválnou placku asi 3 cm silnou a podélně přeložíme ne úplně na polovinu, okraj spodní části by měl vykukovat. A ten přehyb si zrovna říká o další vylepšení – před přeložením tam vložíme váleček z marcipánu, v okraji vrchní části lehce přitlačíme a štolu přeneseme na pečicí papír na plechu.
  6. Necháme znovu asi čtvrt hodiny odpočívat a pak dáme do trouby předehřáté na zhruba 185 stupňů péci. Trvá to přibližně hodinu, zapíchnutou špejlí zkusíme, je-li už štola propečená. Pokud začíná na povrchu rychleji tmavnout, zakryjeme ji alobalem nebo archem pečicího papíru.
  7. Ještě horkou štolu vydatně potřeme rozpuštěným máslem a neméně vydatně posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem. Necháme zcela vychladnout a pak zabalíme do celofánu nebo potravinářské fólie a uložíme do suchého prostředí s teplotou do 19-20 stupňů. Potřebuje čas na rozležení, tradičně se štoly pekly na začátku adventu, ale minimálně je zapotřebí 14 dnů a nakrojit se smí až o Štědrém večeru.

Související