Domácí kroupová jelítka
Pokud neseženete střeva na plnění, podávejte jako tmavý prejt.
Suroviny:
1,5 kg tučnějšího vepřového masa – lalok, hlava
1 kg vnitřností – plíce
1,2 kg vařených krup
0,75 l krve
1 cibule velká
sůl
mletý pepř
mleté nové koření
mletý kmín
majoránka
vývar
2 lžíce sádla
Postup:
1. Maso a vnitřnosti uvaříme a jemně umeleme. Cibuli podusíme na sádle a umeleme společně s vařenými vnitřnostmi.
2. Uvařené kroupy smícháme s krví, přidáme umleté suroviny, okořeníme, konzistenci upravíme asi čtvrtlitrem vývaru a plníme do střev. Uvařená jelita opláchneme a dáme do chladu. Nemáme-li střeva, upečeme v pekáči jako prejt.
3. Podáváme s vařenými bramborami a kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.