Dokud budou na Gibraltaru opice, bude prý patřit Británii

16. srpen 2024

Jistě, je to jen legenda, ale mezi obyvateli Gibraltaru prý velmi populární. Zámořským teritoriem Velké Británie je Gibraltar už 320 let. Od roku 1704.

Jižní cíp Pyrenejského poloostrova je tvořen vápencovou skálou, na které právě Gibraltar leží. Na jeho necelých sedmi kilometrech čtverečních žije něco přes 30 tisíc obyvatel a taky spousta opic druhu makak magot. Gibraltar je tak jediným místem v Evropě, kde opice žijí ve volné přírodě. Místní si jich hledí, protože se o nich vypráví již zmíněná legenda.

Smrt Karla II. a chybějící dědic

Gibraltarská skála

Odkdy tahle skála, která hlídá průliv mezi Středozemním mořem a Atlantikem, Britům patří? Od 4. srpna 1704. Téměř celou Evropou tehdy už čtvrtý rok zmítala válka o španělské dědictví. V roce 1700 totiž zemřel španělský král z rodu španělských Habsburků Karel II., aniž by zanechal potomky. Měl sice dvě manželky, ale také řadu tělesných i duševních chorob a poškození, které ho nejspíš učinily neplodným. Mohla za to tradiční habsburská sňatková politika, která sice dokázala zajistit pravidelné rozšiřování držav, ovšem dramaticky poškozovala rodinný genofond.

Válka o španělské dědictví

O uvolněný španělský trůn se ucházel Filip z Anjou z rodu francouzských Bourbonů a rakouský Habsburk vévoda Karel. K dohodě nebyla vůle, a tak vypukla válka. Na bourbonské straně stáli Španělé, Francouzi a Bavoři. Habsburskou alianci tvořili rakouští Habsburkové, Svatá říše římská, Nizozemci a Angličané. Součástí války bylo samozřejmě také ovládnutí námořních cest, vždyť Španělsko bylo námořní velmocí. Habsburská aliance proto nutně potřebovala získat nějaký přístav na Pyrenejském poloostrově, jako základnu pro vypuzení Francouzů se západního Středomoří.

Gibraltarský přístav

Nejprve se neúspěšně pokusili dobýt Cádiz, ale když se jim podařilo získat strategický přístav Vigo a navíc uzavřít spojenectví s portugalským králem, který jim umožnil využívat portugalské přístavy a ještě mít v zádech krytí v podobě autonomistických Katalánců, rozhodli se v srpnu 1704 zaútočit na Gibraltar. Strategický bod, o který se Angličané s Nizozemci v předchozích desetiletích už několikrát pokoušeli.

Flotila útočí na Gibraltar

Makak magot, jediná opice evropské přírody, žije na skalách Gibraltaru, britského teritoria na jihu Španělska

1. srpna 1704 se u Gibraltaru objevila flotila vedená princem Jiřím Hessensko-Darmstadtským a admirálem Georgem Rookem. Po třídenním nepřetržitém ostřelování pevnosti z těžkých děl se na Gibraltaru vylodila námořní pěchota. 4. srpna guvernér Gibraltaru Diego de Salinas kapituloval a pevnost obsadili alianční vojáci. Válka o španělské dědictví však trvala ještě dalších deset let a za přesvědčivého vítěze se nemohl považovat nikdo. Na španělský trůn sice usedli Bourboni, ale pod řadou docela tvrdých podmínek. Jednou z nich bylo, že Gibraltar bude britský. Sice se jej v následujících letech pokoušeli Španělé získat zpátky, ale neúspěšně. Dokud totiž budou na gibraltarské skále opice…

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související