Dinosauři. Rekordy a zajímavosti (ze ztraceného světa)

5. leden 2022

Pestrým druhohorním světem, zničeným obří katastrofou zhruba před 66 miliony lety, provází své čtenáře znalec dinosaurů Vladimír Socha.

Jednou z mých dětských můr byla představa, že mi oknem do pokojíku nahlíží dinosaurus. Byl to sice jen býložravý dlouhokrký sauropod z obrázků Zdeňka Buriana, ale hlavu měl velkou jako lednička, a to mi k nočnímu strachu stačilo. Sauropodi by k nám do druhého patra bez problémů dohlédli; draví teropodi, reprezentovaní pro mě v dětství především tyranosaury, naštěstí nikoliv. Měli mezi sebou rekordmany trochu jiného typu… Pokud vás, nebo třeba vaše děti, dinosauří rekordy také zajímají, nahlédněte do nové knihy Vladimíra Sochy, doslova „dinosauřího fanatika“, nazvané „Dinosauři: rekordy a zajímavosti“, kterou loni v létě vydalo nakladatelství Kazda.

Dinosauři: Rekordy a zajímavosti

Že byli mezi dinosaury obři srovnatelní snad jedině s dnešními kytovci je obecně známo. Jiní dinosauři byli naopak velice malí; tak malí, že by se ztratili mezi současnými ptáky, kteří jsou ostatně jedinou dodnes přežívající dinosauří linií. Vladimír Socha vám ve své knize představí i nejstarší známé dinosaury a také některé z těch posledních, kteří se nejspíš dožili oné katastrofy z vesmíru, která znamenala konec dinosauří dominance.

Seznámíte se s nejvyššími obry, vedle kterých by žirafy vypadaly jako trpaslíci, s býložravci i dravci s největší hlavou, nejdelším krkem či neobvykle utvářenými končetinami. Poznáte dinosaury bohatě opeřené, rychlé běžce i chodící pevnosti a zbrojnice; zamyslíte se nad věkem, kterého se snad dinosauři dožívali a v němém úžasu stanete nad největšími vejci, zkamenělými stopami a vzácnými dinosauřími „mumiemi“, které se dochovaly i s otisky kůže a obrysy měkkých tkání a vnitřních orgánů.

Popularizátor paleontologie Vladimír Socha napsal novou knížku s názvem Dinosauři: rekordy a zajímavosti

Díky nejnovějším výzkumům už víme, že někteří dinosauři trávili část života ve vodním prostředí; vědci získali dokonce unikátní informace o zbarvení některých dinosauřích druhů, o jejich společenském životě v tisícihlavých stádech a na obrovských hnízdištích. Vladimír Socha vás ve své knize seznámí i s dinosaury chladných oblastí a také s tvory, vybavenými nejrůznějšími zvláštními adaptacemi. Jména dinosaurů jsou často víc než krkolomná a jejich vzhled, rekonstruovaný v knížce desítkami ilustrací Vladimíra Rimbaly, často podivný. Jejich zmizelý svět byl však velmi pestrý; co do různosti života a jeho forem si nezadal s tím naším.

Je v tom skryté určité poselství… Svět dinosaurů po jediném tvrdém direktu zmizel. My, lidé, jsme sice možná chytřejší než oni, ale právě proto bychom si měli co nejčastěji připomínat, že to, co se stalo dinosaurům, se může snadno přihodit i nám. Dokonce rekordně brzy.

O knihu Vladimíra Sochy „Dinosauři: Rekordy a zajímavosti“ z produkce nakladatelství Kazda s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 23. ledna.

Vladimír Socha: Dinosauři: Rekordy a zajímavosti. Brno: Nakladatelství KAZDA, s.r.o., 2021. ISBN 978-80-7670-033-8.

Spustit audio

Související