Dejte šanci fazolovým luskům – jde o vitamínovou bombu a lék na špatnou náladu

21. červen 2023

Možná vám zelené fazolky znechutili ve školní jídelně, ale zkuste to s nimi ještě. Jsou totiž hotovou vitamínovou bombou. Navíc zlepšují vzhled pleti a umějí i zatočit se špatnou náladou.

Zelené fazolky jsou doslova nadupané vitamíny a minerály. Především je to zásluha vitaminu K, že zelená fazolka přispívá ke zdraví kostí a podporuje hojení ran. Prospívá také kloubům a kostem, protože se díky němu dobře vstřebává vápník.

Vysoký obsah vitaminu C ve fazolkách se zas hodí hlavně ve chvíli, kdy je tělo oslabené a hrozí mu časté nákazy.

Zelené fazolky jsou bohatým zdrojem manganu, a ten se hodí třeba ke zlepšení špatné nálady. Pomáhá také lépe vstřebávat vitamin B a E nebo hořčík.

Díky velkému množství vlákniny ve fazolkách budete také lépe trávit a udržíte si rovnováhu střevní flóry.

Nejlepší je zpracovat zelené fazolové lusky co nejdřív po utržení nebo zakoupení, protože nevydrží moc dlouho. Aby si zachovaly svěží zelenou barvu, spařte je před úpravou vroucí osolenou vodou a pak je prudce zchlaďte ledovou vodou.

Pokud se je rozhodnete nakládat nakyselo, nepoužívejte ocet, ale citrónovou šťávu. Pokud je navíc zkombinujete s celozrnnými obilninami, získáte pokrm, který s přehledem nahradí maso.

Spustit audio

Související