Čínská smažená vepřová žebírka

Suroviny: 8-10 vepřových žebírek (podélně oddělit a nasekat téměř na čtverečky (5x10 cm asi až 8 x 15), 1 lžička čínského koření pěti vůní nebo 1 lžíce práškového kari, 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry, 1 vejce, 2 lžíce mouky, rostlinný olej na smažení, 1 lžička jemně nasekané jarní cibulky, 1 lžička jemně nasekané čerstvé zelené nebo červené chilli papričky(bez semen), sůl a pepř.

Postup: Rozporcujeme každé žebírko na 3-4 menší kusy a vložíme je do mísy se směsí soli, pepře, koření pěti vůní nebo práškového kari a vína. Několikrát je obrátíme, aby se stejně namočila a necháme je 1-2 hodiny marinovat. Smícháme mouku s vejci a postupně v tomto těstě obalíme všechny kousky žebírek. Zatím v předehřátém woku rozpálíme olej na smažení, až se z něho téměř kouří. Vložíme postupně žebírka a smažíme je každé asi 4 - 5 minut, pak je tyčinkami nebo děrovanou lžící vyjmeme a necháme okapat na papírových ubrouscích. Znovu rozpálíme olej a smažíme znovu žebírka ještě 1 minutu. Pak vyjmeme a položíme na papírové ubrousky. Jarní cibulku a chilli papričky přelijeme vřelým olejem a necháme 30-40 vteřin. Žebírka podáváme se směsí soli a pepře, ozdobené jarní cibulkou a chilli papričkou.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.