Chystáte se na raut? Dopředu se připravte, ať si neuděláte ostudu
Než odejdete z domova na raut, měli byste se obléci přiměřeně významu akce a několik hodin předtím nejíst.
Etiketa sice říká, že raut je především o tom, abychom s lidmi duchaplně konverzovali a posilovali svůj sociální kapitál, ale já se vždycky těším i na ty mňamky. Nicméně i užívání si skvělého jídla má svá pravidla a tedy i úskalí.
Raut většinou provází události významnějšího charakteru, takže se tam oblékneme formálně. Muž tradičně tmavý oblek, pokud není na pozvánce jiná instrukce, žena šaty či kostým.
Co se týká konzumace poživatin, na většině rautů máte k dispozici malé talířky. Někteří lidé si je naplní vrchovatě a pak jim to padá. Vhodné je proto vzít si malou nebo střední porci a pak si jít třeba přidat s novým čistým talířem.
Když uvidíme na rautu velké talíře, znamená to, že jsou kromě studených pokrmů připraveny i teplé. V tom případě by měl hostitel zajistit sezení u stolu, což u rautů není vždycky pravidlem.
Spousta lidí si bere jídlo z mísy vlastním příborem a ne instrumenty, které jsou k tomu určené. Když napíchnete například řízek svou vidličkou, často si ho pak musíte při sundávání na talíř přidržet rukou, a to nevypadá dobře.
Ve frontě na jídlo nepředbíháme, netlačíme se – nic nám neuteče, jídla je obvykle dost. Na rautu jíme tak, abychom mohli bez problémů konverzovat s okolím, to znamená malá sousta.
A když nám něco spadne na zem? Tak to zásadně nesbíráme a tváříme se, jakoby nic. Personál to už vyřeší. Tak dobrou chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.