Chystáte se mezi lidi? Neudělejte botu při výběru bot

4. červenec 2022

Než odejdete z domova a nazujete si boty, přemýšlejte, jaké svršky máte na sobě a jestli to ladí. Při správné kombinaci budete vypadat skvěle.

Pokud vyjdete na ulici odpoledne ve světlém obleku, budete mít hnědé boty. Mohou být taky šedé nebo béžové, podle toho, jakou barvu oblek má.

Večer si bereme černý oblek a k němu černé šněrovací boty. V posledních letech si mladí kluci i někteří manažeři zvykli nosit k tmavému obleku hnědé boty, ale etiketa říká něco jiného.

Jestli dnes odejdete z domova v džínách a tričku, vezměte si klidně tenisky. Někde mezi nóbl černými lakýrkami a teniskami jsou mokasíny. Ty si muž obouvá, často naboso, k lehkému obleku na kolonádu či slušivým šortkám na přímořskou promenádu.

Dámy by měly o botách také přemýšlet. Ke společenským šatům nebo kostýmu nosí zásadně lodičky s uzavřenou patou i špičkou. Boty bez podpatku se naopak hodí k méně formálním kalhotám s halenkou.

Stejně jako by muži neměli nosit sportovní nebo turistické boty k obleku, pro ženy zůstávají tyto druhy bot zapovězené k šatům.

Některé ženy by si mohly zapamatovat, že drahé gumové holínky prestižních značek jsou pořád jenom holínkami. Ty nosíme jen do lesa, na blátivou zahradu, nebo když jdeme podojit kravku. Do společnosti nikoliv.

Ať už se dnes chystáte ven v jakémkoliv obutí, jistě se nespletete. Přeji hodně štěstí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio