Chřestové rizoto

Suroviny: 1x svazek bílého chřestu, 1x svazek zeleného chřestu, 1l drůbežího vývaru ( asi je to barbarství, ale pro tyto účely většinou používám bujón v kostce ), 2dcl bílého vína ( v původním receptu stojí 1dcl, ale já jsem klidně pro 3dcl ), ¾ másla, 300g rýže, 1x svazek pažitky, 1x stroužek česneku, 1x šalotka, parmezán na vrch ( pokud už dáme 300kč za chřest a minimálně 100kč za víno, tak doporučuji koupit místo nastrouhaného alespoň malý kousek kvalitního parmezánu, který nakrájíte na větší hoblinky), sůl a čerstvě umletý pepř.

Postup: Chřest oloupeme a zbavíme ho dřevnaté spodní části. Špičky odkrojíme a odložíme si je stranou. Zbylý chřest nakrájíme na válečky okolo 1 cm. Na másle a trošce oleje zesklovatíme nakrájený chřest, nakrájenou šalotku, česnek a přidáme nepropranou rýži. Opékáme ji tak dlouho dokud se všechny zrníčka neobalí olejem. Zalijeme vínem a trochou vývaru, osolíme, opepříme a za stálého míchání vaříme a postupně doléváme vývarem dokud není rýže hotová. V seznamu ingrediencí jsem uvedla 1 litr vývaru, ale osobně si připravuji vždy zhruba 2 liltry a dolévám podle chuti. Rizoto je pak pěkně mazlavé. Jen pozor aby jste si rýži nerozvařili. Hlavičky chřestu si mezitím uvařte zhruba 3 minuty v horké vodě s trochou vína, prolijte je studenou vodou a opečte na másle. Těsně před podáváním vmíchejte do rizota kousky másla, hoblinky parmezánu a na vrch si dejte opečené hlavičky.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.