Chřestová polévka
U chřestu se odlamují dřevnaté konce, ale v kuchyni je můžete využít také.
- dřevnaté konce chřestu a pár stonků celých
- máslová jíška
- krutony z bílého pečiva
- sůl
- máslo na osmažení krutonů
Postup:
- Dáme vyvařit dřevnaté konce chřestu a krátce povaříme i celé stonky v osolené vodě.
- Na rozpuštěném másle prosmažíme hladkou mouku na světlou jíšku. Poměr – 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky.
- Na jiné pánvi osmažíme na másle drobné kostičky z bílého pečiva. Může to být rohlík, houska nebo toast.
- Vyvařené konce chřestu rozmixujeme a přecedíme, abychom se zbavili vláken. V získaném vývaru pak provaříme máslovou jíšku.
- Podáváme s krutony zvlášť v misce, aby se nerozmočily, zdobíme stonky chřestu. Můžeme tak upravit chřest zelený i bílý.
Související
-
Sezóna chřestu začíná, pospěšte si! Tuhle superpotravinu můžete jíst čerstvou jen dva měsíce v roce
Jen asi dva měsíce v roce si můžete vychutnat čerstvý chřest. Je to nejen lahodná delikatesa, ale i superpotravina s pozoruhodnými účinky na lidské zdraví.
-
Kuřecí steaky s chřestem
Snad ještě někde nějaký zastihnete, i když sezóna už pomalu končí. Ostatně recept doporučuje užití chřestu sterilovaného a ten v obchodech "roste" celoročně.
-
Zapečený chřest s bylinkovou rýží
Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.