Chřestová polévka
U chřestu se odlamují dřevnaté konce, ale v kuchyni je můžete využít také.
- dřevnaté konce chřestu a pár stonků celých
- máslová jíška
- krutony z bílého pečiva
- sůl
- máslo na osmažení krutonů
Postup:
- Dáme vyvařit dřevnaté konce chřestu a krátce povaříme i celé stonky v osolené vodě.
- Na rozpuštěném másle prosmažíme hladkou mouku na světlou jíšku. Poměr – 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky.
- Na jiné pánvi osmažíme na másle drobné kostičky z bílého pečiva. Může to být rohlík, houska nebo toast.
- Vyvařené konce chřestu rozmixujeme a přecedíme, abychom se zbavili vláken. V získaném vývaru pak provaříme máslovou jíšku.
- Podáváme s krutony zvlášť v misce, aby se nerozmočily, zdobíme stonky chřestu. Můžeme tak upravit chřest zelený i bílý.
Související
-
Sezóna chřestu začíná, pospěšte si! Tuhle superpotravinu můžete jíst čerstvou jen dva měsíce v roce
Jen asi dva měsíce v roce si můžete vychutnat čerstvý chřest. Je to nejen lahodná delikatesa, ale i superpotravina s pozoruhodnými účinky na lidské zdraví.
-
Kuřecí steaky s chřestem
Snad ještě někde nějaký zastihnete, i když sezóna už pomalu končí. Ostatně recept doporučuje užití chřestu sterilovaného a ten v obchodech "roste" celoročně.
-
Zapečený chřest s bylinkovou rýží
Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.