Kuřecí steaky s chřestem
Snad ještě někde nějaký zastihnete, i když sezóna už pomalu končí. Ostatně recept doporučuje užití chřestu sterilovaného a ten v obchodech "roste" celoročně.
Suroviny a pracovní postup: Plátky z kuřecích nebo krůtích prsíček přes mikroten lehce naklepeme, osolíme a posypeme hrubě mletým nebo v hmoždíři drceným pepřem - může to být i pepř zelený nebo směs čtyř barev. Jednu stranu okořeněného masa poprášíme hrubou moukou, vložíme tou nepomoučenou stranou do rozehřáté směsi oleje a másla, opečeme a otočíme. Opečenou stranu, která je nyní navrchu, poklademe sterilovaným chřestem - asi tak šest kousků na jednu porci - a zakryjeme plátky ementálu nebo chutí podobného sýra, celé to zaklopíme pokličkou a odstavíme z ohně. Maso se stačí dopéci, sýr se lehce vnoří v chřest. Jako přílohu můžeme dát vařené nové brambůrky nebo kopečky rýže, kterou předem promícháme s orestovanou cibulkou a sterilovanou kukuřicí. Na své si tak přijde i oko a hned poté i mlsný jazyk...
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A KASTELÁN DUCHCOVSKÉHO ZÁMKU PETR HORÁK!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.