Kuřecí steaky s chřestem
Snad ještě někde nějaký zastihnete, i když sezóna už pomalu končí. Ostatně recept doporučuje užití chřestu sterilovaného a ten v obchodech "roste" celoročně.
Suroviny a pracovní postup: Plátky z kuřecích nebo krůtích prsíček přes mikroten lehce naklepeme, osolíme a posypeme hrubě mletým nebo v hmoždíři drceným pepřem - může to být i pepř zelený nebo směs čtyř barev. Jednu stranu okořeněného masa poprášíme hrubou moukou, vložíme tou nepomoučenou stranou do rozehřáté směsi oleje a másla, opečeme a otočíme. Opečenou stranu, která je nyní navrchu, poklademe sterilovaným chřestem - asi tak šest kousků na jednu porci - a zakryjeme plátky ementálu nebo chutí podobného sýra, celé to zaklopíme pokličkou a odstavíme z ohně. Maso se stačí dopéci, sýr se lehce vnoří v chřest. Jako přílohu můžeme dát vařené nové brambůrky nebo kopečky rýže, kterou předem promícháme s orestovanou cibulkou a sterilovanou kukuřicí. Na své si tak přijde i oko a hned poté i mlsný jazyk...
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER A KASTELÁN DUCHCOVSKÉHO ZÁMKU PETR HORÁK!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.