Chrání srdce, pomůže zhubnout, bystří zrak. Je spousta důvodů, proč pravidelně jíst kapustu
Možná si řeknete obyčejná kapusta, ale právě ona patří mezi nejstarší druhy zeleniny na světě. Navíc je obrovským zdrojem živin – v podstatě bychom ji mohli označovat za superpotravinu.
Kapusta obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Má vysoký obsah vitamínu C a K, také vitamíny skupiny B a E.
Z minerálů obsahuje hořčík, draslík, železo i sodík. Najdete v ní také esenciální mastné kyseliny a kyselinu listovou. Je také zdrojem antioxidantů.
Kapustu konzumujeme tepelně upravenou – tedy vařenou, dušenou, růžičkovou potom i osmaženou. Budete-li jíst kapustu, upraví se vám zažívání, zlepší se metabolismus, a vy tak snáz zhubnete.
Skvělý efekt má na trávení nejen v ní obsažená vláknina, ale také fakt, že kapusta, zvláště pak růžičková, tělo odvodňuje. Vápník z kapusty zas velmi ocení všichni ti, kteří z nejrůznějších důvodů nekonzumují mléčné výrobky.
Kapusta obsahuje i hodně bílkovin, což je základní stavební jednotka organismu. Budete-li jíst kapustu, ochráníte i své klouby, kosti a svaly a podpoříte jejich obnovu a regeneraci.
Kapusta se příznivě podepíše také na vašem zraku, protože obsahuje i antioxidant lutein, který se koncentruje v oku na sítnici a posiluje obranný systém oka.
Související
-
Kapusta je zázrak přírody – pomáhá při problémech s žaludkem, játry i střevy
Je fakt, že kapustu jsme jako děti většinou nenáviděli. Přitom dokáže být tak dokonalá, je to skoro zázrak přírody – tedy kromě toho, že nadýmá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.