Chrání srdce, pomůže zhubnout, bystří zrak. Je spousta důvodů, proč pravidelně jíst kapustu

13. listopad 2023

Možná si řeknete obyčejná kapusta, ale právě ona patří mezi nejstarší druhy zeleniny na světě. Navíc je obrovským zdrojem živin – v podstatě bychom ji mohli označovat za superpotravinu.

Kapusta obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Má vysoký obsah vitamínu C a K, také vitamíny skupiny B a E.

Z minerálů obsahuje hořčík, draslík, železo i sodík. Najdete v ní také esenciální mastné kyseliny a kyselinu listovou. Je také zdrojem antioxidantů.

Kapustu konzumujeme tepelně upravenou – tedy vařenou, dušenou, růžičkovou potom i osmaženou. Budete-li jíst kapustu, upraví se vám zažívání, zlepší se metabolismus, a vy tak snáz zhubnete.

Skvělý efekt má na trávení nejen v ní obsažená vláknina, ale také fakt, že kapusta, zvláště pak růžičková, tělo odvodňuje.  Vápník z kapusty zas velmi ocení všichni ti, kteří z nejrůznějších důvodů nekonzumují mléčné výrobky.

Kapusta obsahuje i hodně bílkovin, což je základní stavební jednotka organismu. Budete-li jíst kapustu, ochráníte i své klouby, kosti a svaly a podpoříte jejich obnovu a regeneraci.

Kapusta se příznivě podepíše také na vašem zraku, protože obsahuje i antioxidant lutein, který se koncentruje v oku na sítnici a posiluje obranný systém oka.

autor: Eva Bucharová | zdroje: Prozeny.cz , Google.com
Spustit audio

Související