Chomutov: požár v osmnáctipatrovém panelovém domě

31. leden 2013
Neznámí hrdinové

Na začátku listopadu loňského roku měli lidé v jednom ze tří takzvaných „experimentů“ v Chomutově opravdu velmi horké chvilky... Na první pohled jde o skutečně výjimečné bydlení. Ovšem v případě ohrožení je bydlení v takovém domě spíše na škodu. Jako v případě požáru, který vznikl v jednom z bytů.

´Právě skutečnost, že se jedná o mezonetové byty, stěžuje velmi práci právě požárníkům. Pokud totiž z venku uvidíte požár v některé řadě oken, neznamená to, že hoří v daném patře – hasiči pak musí složitě hledat konkrétní byt a to jejich zásah zpomaluje.

Hořet začalo v pátém patře a v ohrožení tedy bylo dalších třináct pater. Situaci zhoršuje i to, že v experimentech bydlí víc lidí než v normálním paneláku - v nebezpečí se rázem ocitly stovky lidí, kteří v experimentu bydlí.

Kvůli už zmiňovanému uspořádání bytů navíc došlo k nebezpečnému komínovému efektu, při kterém se nasává vzduch z níže položeného místa a stoupá bytem výš... Příčinou požáru byla špatná manipulace s lihem z lihového krbu.

I když velký žár hasiče zdržel, ukázali, že jsou skutečnými hrdiny - nejen, že si s požárem poradili a zabránili tomu, aby se rozšířil na další byty, dokázali ale také ve zmatku do bezpečí evakuovat stovky lidí.

Vaše náměty a připomínky mailujte na adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.