Chomutov požádá o dotaci na obnovu sportovišť, shodli se na tom zastupitelé na mimořádném jednání

25. říjen 2019

Chomutov chce získat miliony korun na rekonstrukci dvou sportovišť. Zastupitelé města proto odsouhlasili 24. října na svém mimořádném jednání podání žádosti o dotaci na ministerstvo školství.

V příštím roce by se tak modernizace hřišť a jejich zázemí mohli dočkat mladí chomutovští fotbalisti a softbalisti.

„Ten softbalový stadion byl postaven zhruba před 25 lety. V té době to byla špičková záležitost na české, možná i evropské, úrovni. Za tu dobu ale samozřejmě zastaral – jak povrchem, tak i zázemím. A chybí tam i další věc, potřebná dnes pro pořádání pořádných akcí, a tou je pořádné osvětlení,“ vysvětlil trenér chomutovského softbalu Bohuslav Roll, proč potřebují softbalisté zhruba 30 milionů korun, za které by bylo možné stadion zmodernizovat.

Podobný problém řeší i chomutovští fotbaloví dorostenci. Trénují na hřišti v blízkosti polikliniky, i tam jsou podle předsedy fotbalového klubu Junior Chomutov Radka Zaťka nutné investice ve výši zhruba 12 milionů korun.

„Největším problémem jsou kabiny a potřebovali bychom i závlahu, protože kropíme, když jsou ta léta tak horká jak v posledních letech, a ta spotřeba vody je nehorázná. Kdybychom měli to umělé zavlažování, nastaví se tam program a kropí se to přes noc, kdy se ta voda tolik nevypařuje,“ upřesnil Zaťko.

Město o stavu sportovišť dlouhodobě ví a v minulosti proto připravilo veškerou nutnou dokumentaci, která se k žádosti o dotaci přikládá. To se teď hodilo. Ministerstvo školství totiž vypsalo dotaci na obnovu sportovišť náhle a města měla na veškerou dotační agendu jen velmi málo času.

„Pro někoho, kdo by nebyl předem připraven, by nebylo jednoduché se toho zúčastnit. Od vyhlášení po uzavření příjmu žádostí byl jen měsíc, během kterého se muselo všechno dodat,“ doplňuje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Zastupitelé na svém mimořádném jednání ve čtvrtek odpoledne podání žádostí o dotace schválili. Pokud město dotaci získá, měly by práce na obou sportovištích začít v příštím roce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související