Chomutov sníží od roku 2020 daň z nemovitosti, sousední Most snížení daně neplánuje

9. září 2019

V Chomutově ušetří majitelé bytů a domů od příštího roku při platbě daně z nemovitosti několik stokorun. V rozpočtu města bude naopak zhruba 7 milionů korun chybět.

„Město Chomutov mělo jednu z nejvyšších daní z nemovitosti. Hodně se o tom mluví, že přitom je ten komfort života v městech na severu Čech trochu jiný než ve středních Čechách. Tohle prostě k sobě zkrátka nepasovalo,“ vysvětluje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever, proč letos zastupitelé snížili daň z nemovitosti.

Do konce tohoto roku využíval Chomutov maximálního zákonného koeficientu pro platbu daně z nemovitosti ve výši 4,5. Od ledna to bude 3,5. Lidé tak ročně ušetří stokoruny.

Poklesem daně z nemovitosti se sníží příjem do rozpočtu, město si to ale může dovolit, říká primátor Chomutova Marek Hrabáč z hnutí ANO: „V rámci rozpočtu bude chybět necelých 7 milionů korun, které budeme muset sanovat někde jinde. Můžeme si to dovolit – hospodaříme výborně, vlastně rekordně, takže teď je ta správná doba.“

Most se snižovat daň z nemovitosti nechystá

V sousedním Mostě se daň z nemovitosti neměnila od roku 1993. Na území města platí hned 3 koeficienty – ten nejvyšší, ve výši 3,5, platí v panelácích na většině míst v Mostě. V okrajových částech města, kde stojí hlavně rodinné domy, je koeficient o dva body nižší.

Proč to tak je, vysvětluje náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol z hnutí Pro Most: „Není tam taková občanská vybavenost jako například v centru města. Je tam i horší dopravní obslužnost a v případě Souše bereme v potaz i vliv autodromu.“

Vyšší daň z nemovitosti tak platí lidé sociálně slabší, žijící v panelových domech, než lidé na okraji Mostu, kteří žijí v rodinných domech a vilách.

„Myslíme si, že je to logické řešení a domníváme se, že je to tak správně,“ myslí si náměstek primátora Marek Hrvol.

S navýšením daně z nemovitosti proto Most v dohledné době nepočítá.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související