Chlumec plánuje na rok 2023 velké investice. Pomoci mají i peníze, které uspořilo bývalé vedení města

20. prosinec 2022 13:50

Chlumec na Ústecku bude příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem. Plánované výdaje budou o téměř 49 milionů korun vyšší než příjmy. Město má v plánu rozšíření základní školy nebo opravu sportovního areálu.

Vedení Chlumce má na příští rok celkem připravené dvě investice za víc než 50 milionů korun. „Jsou tam dvě největší investiční akce – nástavba odborných učeben základní školy Chlumec a revitalizace sportovního areálu u rybníka. Ty obě už byly zpracovány v tom předchozím volebním období,“ říká starostka Veronika Srnková ze Šance pro Chlumec.

Obě akce mají pomoci financovat dotace. S tím už počítalo minulé vedení města.

V minulosti byl Chlumec silně zadlužený. Nových dluhů se nové vedení neobává – i proto, že po minulé radě zbylo na účtech zhruba 80 milionů korun.

„Máme na účtu finanční prostředky z minulých let. Myslím, že ke konci roku 2022 bychom tam měli mít zhruba 80 milionů korun. Přestože je tedy ten rozpočet schodkový, dá se vyrovnat z těchto naspořených peněz,“ vysvětlila starostka Veronika Srnková.

Podle bývalého starosty Romana Zettlizera ale město velké investice teprve čekají: „Jsou před námi daleko větší akce – především kanalizace v Žandově, případně i rekonstrukce zdravotního střediska, na které byl teď dokončen projekt – tam se bavíme o investicích v řádu desítek milionů korun.“

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související