Celozrnné špagety po boloňsku
Na návštěvě v italské kuchyni...
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 250-300 g pasírovaných rajčat
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru
- 1 cibule
- olej
- sůl
- tymián
- 2-3 stroužky česneku
- sklenka bílého vína
Postup:
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme drobně nakrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, po chvíli i plátky česneku a necháme rozvonět.
- Vložíme mleté maso a vařečkou promícháváme, aby se rovnoměrně opeklo.
- Podlijeme vínem, produsíme, přidáme nakrájený řapík celeru, pasírovaná rajčata a protlak. Osolíme a okořeníme špetkou tymiánu a necháme pomalu a dlouho mírně dusit – klidně i 1,5 až 2 hodiny. Kontrolujeme tekutinu, v případně potřeby mírně podlijeme.
- V závěru vedle uvaříme celozrnné špagety v osolené vodě.
- Na talíři pak ještě posypeme strouhaným parmezánem.
Související
-
Špagety aglio s pancettou
Špagety aglio olio – tedy špagety s česnekem a olejem známe; zkuste olej vyměnit za pancettu nebo anglickou slaninu nebo špek. Vždycky to bude příjemné chuťové překvapení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.