Celozrnné špagety po boloňsku

Na návštěvě v italské kuchyni...

Ingredience
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250-300 g pasírovaných rajčat
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl
  • tymián
  • 2-3 stroužky česneku
  • sklenka bílého vína

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme drobně nakrájenou nebo hrubě nastrouhanou mrkev, po chvíli i plátky česneku a necháme rozvonět.
  2. Vložíme mleté maso a vařečkou promícháváme, aby se rovnoměrně opeklo.
  3. Podlijeme vínem, produsíme, přidáme nakrájený řapík celeru, pasírovaná rajčata a protlak. Osolíme a okořeníme špetkou tymiánu a necháme pomalu a dlouho mírně dusit – klidně i 1,5 až 2 hodiny. Kontrolujeme tekutinu, v případně potřeby mírně podlijeme.
  4. V závěru vedle uvaříme celozrnné špagety v osolené vodě.
  5. Na talíři pak ještě posypeme strouhaným parmezánem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.