Čchi-kung - práce s energií

22. březen 2013

Pět zvířat, Divoká husa, Osm kusů brokátů nebo Orel v hnízdě - to všechno jsou odnože cvičení Čhi-kung, které v překladu znamená práci s energií.

Na cvičení přitom nepotřebujete nic víc než dvakrát dva metry prostoru. Můžete tedy cvičit v pracovních přestávkách nebo i na cestách ve vlakovém kupé - pokud tedy vlak moc nedrncá.

Cvičí se pomalu, dýchá se klidně - zvládne to každý. „Kromě pohybové sestavy, zaměřené na fyzické protažení, jde také o čerpání energie a meditace... Všechno je vzájemně propojené...“ popisuje Petr Toman, který se cvičení čchi-kungu už léta věnuje.

Základní sestava má dvacet čtyři cviků. „Není to o tom, naučit se víc cviků, ale spíše jít v té sestavě hlouběji a hlouběji. I s tou základní sestavou se tedy dá vystačit půl roku, než se v ní člověk cítí, jak se říká, doma.“ vysvětluje Toman.

Všechny pohyby se odehrávají ve stoje, v lehce přikrčeném postoji – s pokrčenýma nohama a podsazenou pánví. Říká se mu přirozený postoj a že jde opravdu o správný postoj potvrzují i fyzioterapeuti.

Cvičení neklade na cvičícího žádné zvláštní zdravotní nároky a hodí se tak téměř pro každého. Zájemci si mohou čchi-kung vyzkoušet v úterý 26. března v ústeckém centru Joanka.

Spustit audio