Bramborové placky

Byli jste rozumní, nebo jste přejedení, přepití z těch svátků vánočních? Neškodí spravit si chuť něčím jednoduchým a nenáročným – i finančně…

Suroviny:
brambory
hladká mouka
sůl

Postup:

1. Uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladnout. (Můžeme použít i zbytek vařených oloupaných brambor, dokonce můžeme cíleně dát vařit větší množství, pokud máme brambory jeden den jako přílohu.)

2. Studené brambory nastrouháme na tzv. mrkvovém struhadle do mísy, posypeme hladkou moukou – na 1 střední bramboru asi 1 lžíci a osolíme.

3. Vypracujeme hladké těsto (je lepší pracovat se studenými bramborami, těsto z teplých rychleji řídne a musíme dát více mouky), odebereme část, vyválíme váleček o průměru asi 5 cm a na jemně pomoučeném vále vyválíme tenkou placku – stačí tak 2-3 mm.

4. Na rozehřátém tálu kamen nebo (nejlépe litinové) pánvi bez tuku pečeme placky po obou stranách a odkládáme na talíř. Doporučuji hlídat před strávníky, nebo na vás nezbude J.

5. Placky můžeme jemně potírat husím sádlem – klasika, ale lze použít i máslo nebo vepřové sádlo. Můžeme sypat mletým mákem s cukrem nebo strouhaným perníkem a pokapat medem a máslem, potřít dobrou marmeládou nebo povidly…

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.