Bramborové knedlíky s uzeným a zelím

Taky jedna stále živá a chutnající klasika.

Ingredience
  • 500 g brambor – ideálně varný typ B nebo C
  • asi 150 g hrubé celozrnné mouky, případně směs z hrubé mouky a jemné dětské krupičky
  • 1 vejce
  • sůl
  • náplň: 250-300 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 malá cibule
  • 500 g kysaného zelí, 2 menší cibule, 1 lžíce sádla a 4 lžíce škvarkového sádla

Postup:

  1. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a smícháme ji s mletým uzeným masem. Na oheň postavíme hrnec s osolenou vodou, aby se začala vařit, než připravíme knedlíky. Bramborové těsto rádo řídne.
  2. Kysané zelí krátce povaříme nebo jen prohřejeme a vmícháme do něj 1 nakrájenou syrovou cibuli a jednu nakrájenou a na sádle osmaženou cibuli.
  3. Brambory uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme, prosypeme moukou, osolíme a s vejcem vypracujeme hladké těsto.
  4. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na stejně velké kousky a zabalujeme do nich po lžičce masovou směs.
  5. Vhazujeme do vroucí vody, vaříme podle velikosti a síly těsta, když vyplavou, mělo by být hotovo, ale raději 1 knedlík na zkoušku rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
  6. Škvarkové sádlo rozpustíme, přelijeme jím knedlíky na talíři a doplníme zelí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.