Bramborové knedlíky s uzeným a zelím
Taky jedna stále živá a chutnající klasika.
Ingredience
- 500 g brambor – ideálně varný typ B nebo C
- asi 150 g hrubé celozrnné mouky, případně směs z hrubé mouky a jemné dětské krupičky
- 1 vejce
- sůl
- náplň: 250-300 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 malá cibule
- 500 g kysaného zelí, 2 menší cibule, 1 lžíce sádla a 4 lžíce škvarkového sádla
Postup:
- Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a smícháme ji s mletým uzeným masem. Na oheň postavíme hrnec s osolenou vodou, aby se začala vařit, než připravíme knedlíky. Bramborové těsto rádo řídne.
- Kysané zelí krátce povaříme nebo jen prohřejeme a vmícháme do něj 1 nakrájenou syrovou cibuli a jednu nakrájenou a na sádle osmaženou cibuli.
- Brambory uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme, prosypeme moukou, osolíme a s vejcem vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na stejně velké kousky a zabalujeme do nich po lžičce masovou směs.
- Vhazujeme do vroucí vody, vaříme podle velikosti a síly těsta, když vyplavou, mělo by být hotovo, ale raději 1 knedlík na zkoušku rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
- Škvarkové sádlo rozpustíme, přelijeme jím knedlíky na talíři a doplníme zelí.
Související
-
Tyrolské špekové knedlíky se zelím
Nebojte se, nemusíte mít špek zrovna z Tyrolska! Dobrý je i ten náš, domácí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.