Bramborové knedlíky s uzeným a zelím
Taky jedna stále živá a chutnající klasika.
Ingredience
- 500 g brambor – ideálně varný typ B nebo C
- asi 150 g hrubé celozrnné mouky, případně směs z hrubé mouky a jemné dětské krupičky
- 1 vejce
- sůl
- náplň: 250-300 g uzeného masa, 1 lžíce sádla, 1 malá cibule
- 500 g kysaného zelí, 2 menší cibule, 1 lžíce sádla a 4 lžíce škvarkového sádla
Postup:
- Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a smícháme ji s mletým uzeným masem. Na oheň postavíme hrnec s osolenou vodou, aby se začala vařit, než připravíme knedlíky. Bramborové těsto rádo řídne.
- Kysané zelí krátce povaříme nebo jen prohřejeme a vmícháme do něj 1 nakrájenou syrovou cibuli a jednu nakrájenou a na sádle osmaženou cibuli.
- Brambory uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je oloupeme a na mrkvovém struhadle nastrouháme, prosypeme moukou, osolíme a s vejcem vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na stejně velké kousky a zabalujeme do nich po lžičce masovou směs.
- Vhazujeme do vroucí vody, vaříme podle velikosti a síly těsta, když vyplavou, mělo by být hotovo, ale raději 1 knedlík na zkoušku rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
- Škvarkové sádlo rozpustíme, přelijeme jím knedlíky na talíři a doplníme zelí.
Související
-
Tyrolské špekové knedlíky se zelím
Nebojte se, nemusíte mít špek zrovna z Tyrolska! Dobrý je i ten náš, domácí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.