Borůvkové knedlíky se žahourem

Česká klasika aneb Knedlík stále žije!  

Suroviny:

300 g hladké mouky, 200 ml mléka, 1 vejce

 půl kostky droždí, 1 kávová lžička cukru

špetka soli

borůvky a cukr moučka na náplň i na žahour (případně malá sklenka smetany)

100-150 g tvrdého tvarohu

5-6 lžic másla

šlehačka

skořice

Postup:

  1. Z části vlahého mléka, trochy cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
  2. Vzejitý kvásek vlijeme do prosáté mouky, přidáme zbytek mléka, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme kynout, až zdvojnásobí objem.
  3. Mezitím si připravíme žahour – můžeme využít mražené borůvky, které v troše vody rozvaříme, zjemníme lžicí másla, podle chuti osladíme, případně přidáme smetanu a necháme přejít var.
  4. Těsto vyválíme na stéblo silně, rozkrájíme na čtverce, plníme borůvkami, které jsme předem lehce promíchali s cukrem moučkou.
  5. Hned vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 7 minut.
  6. Na talíři knedlíky sypeme strouhaným tvarohem, pocukrujeme, přelijeme rozpuštěným máslem, doplníme žahourem a ozdobíme čepičkou šlehačky, kterou ještě poprášíme skořicí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.