Borůvkové knedlíky se žahourem
Česká klasika aneb Knedlík stále žije!
Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 ml mléka, 1 vejce
půl kostky droždí, 1 kávová lžička cukru
špetka soli
borůvky a cukr moučka na náplň i na žahour (případně malá sklenka smetany)
100-150 g tvrdého tvarohu
5-6 lžic másla
šlehačka
skořice
Postup:
- Z části vlahého mléka, trochy cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
- Vzejitý kvásek vlijeme do prosáté mouky, přidáme zbytek mléka, vejce a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme kynout, až zdvojnásobí objem.
- Mezitím si připravíme žahour – můžeme využít mražené borůvky, které v troše vody rozvaříme, zjemníme lžicí másla, podle chuti osladíme, případně přidáme smetanu a necháme přejít var.
- Těsto vyválíme na stéblo silně, rozkrájíme na čtverce, plníme borůvkami, které jsme předem lehce promíchali s cukrem moučkou.
- Hned vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 7 minut.
- Na talíři knedlíky sypeme strouhaným tvarohem, pocukrujeme, přelijeme rozpuštěným máslem, doplníme žahourem a ozdobíme čepičkou šlehačky, kterou ještě poprášíme skořicí.
Související
-
Švestkové knedlíky
Říká se, že v čas švestek je špatné pivo – ale já myslím, že za švestkové knedlíky i to horší pivo stojí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.