Meruňkové knedlíky
Patří k letní klasice, tak si tu dobrotu užijte.
Suroviny:
350-400 g hrubé mouky
2 dl mléka
1 vajíčko
půl kostičky droždí
2 lžičky cukru
sůl
meruňky
máslo, tvrdý tvaroh, cukr moučka a skořice na ozdobení, případně šlehačka
Postup:
1. Z části mléka, jedné lžičky cukru a droždí připravíme kvásek. Mléko by mělo být vlahé, kvasnice lépe vzejdou.
2. S kváskem, zbytkem mléka, lžičkou cukru a vajíčkem zaděláme těsto, mírně osolíme a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny v teple kynout.
3. Pak buď rozválíme na placku, nebo odebíráme stejně velké kousky těsta, zploštíme je a balíme do nich omyté a osušené meruňky. Šikovnější jsou menší plody. Knedlíky necháme ještě pár minut kynout a pak zaváříme do vroucí osolené vody. Měly by volně plavat.
4. Vaříme přibližně 8-10 minut, jeden knedlík si vytáhneme a na zkoušku roztrhneme, jestli už je těsto uvařené.
5. Uvařené knedlíky vyndáme z vody, vidličkou natrhneme, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
6. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem moučkou a skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem nebo ozdobíme šlehačkou. Tvrdý tvaroh lze nahradit nadrobeným tvarohem z balíčku nebo si tekutější vaničkový tvaroh ušleháme s cukrem na krém, kterým knedlíky přelijeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.