Banánový cheesecake od Kačenky

Pracnější moučník – ale ta lahoda na jazyku!

Suroviny:

200 g máslových sušenek

110 g rozpuštěného zchladlého másla

3 zralé banány

2 balení sýra Philadelphie (po 125 g) nebo stejné množství Lučiny

150 g tučného tvarohu a 50 g kysané smetany

2 větší vejce

1 vanilkový cukr

2 lžíce cukru

150 g kvalitní čokolády

1 lžička másla

Postup:

  1. Sušenky rozmixujeme, přidáme máslo a vypracujeme jednolitou hmotu.
  2. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem (kolečko na dno a na stěny kouskem tuku přichytíme pás) a vložíme těsto ze sušenek.
  3. Na náplň rozmačkáme banány, dohromady vyšleháme Philadelphii a tvaroh se smetanou a vmícháme banánovou kaši.
  4. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak obě hmoty smícháme do hladka a vlijeme na sušenkový základ. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi hodinu, upečený koláč necháme vychladnout v pootevřené troubě.
  5. Vychladlý cheesecake dotvoříme čokoládovou polevou. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme lžičku másla nebo ztuženého tuku, zamícháme a přelijeme na cheesecake. Uložíme do ledničky, aby vše ztuhlo, můžeme ještě posypat sekanými ořechy nebo před podáváním dozdobit kolečky banánu a šlehačkou.

Související