Banánové rizoto

Suroviny: 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 pórek, 1 svazek zeleného chřestu, 4 lžíce olivového oleje, 300g rýže, litr drůbežího vývaru, 4 banány, 2 hrsti malých rajčat, sůl, mletý bílý pepř, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu a na ozdobu bazalku.

Postup: Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pórek nakrájíme na kolečka a očištěný chřest na špalíčky dlouhé asi 2–3 centimetry. Na hluboké pánvi rozehřejeme olej a osmahneme v něm česnek a cibuli, přidáme pórek a propláchnutou rýži. Mícháme, až se zrnka rýže obalí olejem, zalijeme polovinou vývaru, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme. Když se tekutina vypaří, zamícháme chřest. Vše podlijeme zbývající polovinou vývaru a dusíme ještě 10 minut, dokud rýže nezměkne. Poté vmícháme banány nakrájené na kousky a rozpůlená rajčata. Nakonec rizoto osolíme, opepříme a přisypeme parmazán. Na talířích ozdobíme listy bazalky.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.