Banán – ovoce pro dobrou náladu
Také se vám zdá, že máte lepší náladu, když sníte banán? V banánu je totiž serotonin a spousta vitamínu B6, který výrazně reguluje hladinu glukózy v krvi – to kladně působí na vaši náladu.
Banán je oblíbenou, rychlou, zdravou a vlastně i prakticky zabalenou u svačinkou, někdy i snídaní.
Na rozdíl od různých „svačinových sušenek“ nejsou v banánu chemická barviva a konzervanty. Zato je tam spousta vlákniny, minerálů i některých vitamínu.
Díky velkému množství sacharidů dodají banány tělu energii. Obsahují také významné množství draslíku, dále pak hořčík, vápník, menší množství železa, fosforu a zinku. Z vitamínů v sobě mají hlavně vitamíny řady B, provitamín A, a také malé množství vitamínu C.
Banány jsou vzhledem ke svému složení skvělým, dietním a lehce stravitelným jídlem – oceníte je po infekčních průjmech a při dalších chorobách trávicího traktu. Navíc tohle ovoce pomůže i při pálení žáhy.
A jak má vypadat zralý banán? Měl by být pihovatě žlutý – přesněji hezky žlutě vybarvený s jemnými hnědými pihami. Pozor ale, nepatří do lednice – při teplotách pod 10 °C zčernají a ztratí chuť i aroma.
Při chladném počasí si dopřejte osmažený banán. Jak na to? Banán překrojte na dvě poloviny, krátce ho osmažte na pánvi z obou stran na kokosovém oleji a na ještě teplé banány nastrouhejte hořkou čokoládu.
Související
-
Banánový koktejl s vaječným koňakem
Sladká tečka po slavnostním obědě, kaloricky je to skoro celé jídlo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.