Baklažánový salát
2 baklažány, olivový olej, česnek, citrónová šťáva, pepř, pažitka a hrubozrnná sůl. Baklažány omyjeme a podélně nakrájíme na plátky, dáme do česnekového oleje (propasírovaný česnek smíchaný s olejem) a necháme je marinovat asi 2 hodiny. Na grilovací pánvi je pak opečeme z obou stran. Vyndáme do mísy, polijeme česnekovým olejem, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, posypeme nasekanou pažitkou a nahrubo umletým pepřem. Necháme odstát.
Dobrou chuť Vám přeje Petr Novotný a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.