8. únor: slavné divadlo a zpěvák krejčím

8. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je pátek 8. února. Patříte mezi fanoušky divadla? Jistě největším úkazem ve dvacátých letech minulého století bylo divadlo osvobozené.

Ale jeho počátky nebyly nejslavnější. Oficiálně začalo hrát 8. února 1926, jako divadelní odnož Devětsilu. Ovšem úspěch se jaksi nedostavil. To až o rok později s Voskovcem a Werichem ve slavné Vestpoketce. Dál už ten příběh samozřejmě všichni znáte. Osvobozené divadlo a speciálně zmíněná dvojice komiků se staly předválečným fenoménem. Ostatně víte, jak poznáte dobrý humor? Zasmějete se mu i po desítkách let. Osvobozené divadlo toho je důkazem.

Dnes si vzpomeneme i na legendárního brněnského zpěváka a idol nejednoho dívčího, dnes už tedy spíš dámského srdce. Milan Chladil patřil svého času mezi nejpopulárnější zpěváky. Ale málo se ví, že i rád sportoval. V Brně hrál první ligu basketbalu, věnoval se i fotbalu, volejbalu, nohejbalu a tenisu. Byl fanouškem pražské Slávie. Podobně jako Karel Vlach vlastnil sbírku plnících per. Zajímavým koníčkem Milana Chladila bylo šití - podle nedoložených tvrzení dokonce vystupoval v oblecích, které si sám ušil, však byl vyučeným krejčím, tak jako tatínek. Dnes uplynulo od jeho narození 88 let. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.