6. srpen: atomový hřib a skvělý bavič od Fešáků

6. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 6. srpna, Oldřiška. Dnešní den je v kalendáři označen jako dne Hirošimy. Proč? Odpověď asi znáte.

Anglickým názvem „Little Boy“ byla pojmenována uranová jaderná puma, která byla 6. srpna 1945 svržena z amerického bombardéru B-29 Enola Gay na japonské přístavní město Hirošima.

Puma byla vypuštěna v 8:15 hod. místního času z výšky 9 600 metrů. Výbuch uvolnil energii odpovídající explozi asi 15 tisíc tun dynamitu. Bezprostředně po výbuchu zahynulo asi 70 000 obyvatel města, stejný počet lidí zemřel později na následky radioaktivního ozáření nebo zranění.

Hrozná věc, která ovšem na druhou stranu pomohla ukončit druhou světovou válku.

Pojďme raději popřát k narozeninám. Dneska je slaví bavič a komik, kterého léta známe i jako spíkra od Fešáků, Petr Novotný. Kromě toho, že je s ním velká legrace, je i sběratelem receptů a jídel všeobecně.

Možná si pamatujete na jeho Chuťovky, které jsme před pár lety na Severu vysílali. V poslední době ho trochu trápí zdraví, tak přejeme, ať slouží a vše nejlepší k 71. narozeninám i od nás. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.