6. leden: tři králové a rozhlasový pamětník

6. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je neděle 6. ledna, jsou tady Tři králové. Pokud se vám chce do novoročního uklízení, je tu příležitost. Podle tradice by se totiž měl dnea odstrojit vánoční stromek.

Pranostika tvrdí: „Třpytí-li se hvězdy tu noc před Třemi králi, rodí se hojně bílí beránci.“ Jistě dobrá zpráva pro chovatele. A my ostatní si můžeme zanotovat „My tři králové…“. Reálně to spíš než králové byli hvězdopravci, zřejmě z Arábie.

Pravá jména ani skutečný počet mudrců neznáme, ale od 5. století jsou představováni tři. V 8. století jim byla přisouzena jména Kašpar, Melichar a Baltazar. Ve středověku byly ke jménům přiřazeny dary – Kašpar nese Ježíškovi zlato jako králi, Melichar kadidlo jako Bohu, a Baltazar přináší myrhu jako člověku.

V tříkrálový den se na dveře domů a chlévů svěcenou křídou píše zkratka C+M+B a příslušný letopočet.

Dovolte mi dnes taky vzpomenout na jednoho z nejznámějších rozhlasových reportérů. Karel Kyncl byl doslova průkopník porevolučního rozhlasového vysílání. Po roce 1968 to pak neměl doma jednoduché, až nakonec získal v podstatě z donucení politický azyl v Británii.

Po revoluci se ale do rozhlasu vrátil jako zpravodaj a břitký komentátor z Británie. Dnes by mu bylo 92 let. Hezký den přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio