3. březen: kolem Země za tři dny a smrt bratříčka

3. březen 2019
Stalo se dnes

Dávným lidským snem bylo vždycky dostat se co nejrychleji kolem zeměkoule. Zkoušeli to mořeplavci, taky pan William Fogg v krásné knize od Julese Verna.

Ten to dokonce stihl za 80 dní. Ale to byla fikce. Před 14 lety to jeden trochu bláznivý miliardář stihl za necelé tři dny. Steve Fossett nasedl v roce 2005 a po uražení více než 36 000 kilometrů v 67 hodinách a 2 minutách ve čtvrtek 3. března přistál na stejném letišti, ze kterého vyletěl.

Jeho vášeň pro létání se mu ovšem jen dva roky na to stala osudnou. Zmizel nad nevadskou pouští a jeho ostatky nebyly nikdy nalezeny. Smutný osud.

Dnes si také připomeneme písničkáře, který u nás ovlivnil hned několik generací. Kroměřížský rodák Karel Kryl byl skvělým textařem, vlastně spíš básníkem. Jeho první deska vyšla v klokotavé době roku 1969 a písničky o okupaci se soudruhům příliš do krámu nehodily.

I proto prožil Karel Kryl svá nejproduktivnější léta v emigraci. Kazety a pásky s jeho nahrávkami kolovaly celou zemí a jako cosi zakázaného je každý schovával.

V roce 1989 se Karel Kryl mohl do Čech vrátit, ale ta doba a prostředí u nás se mu moc nelíbila. Byl z vývoje naší společnosti dost zklamán. Karel Kryl zemřel před 25 lety.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.