Karel Kryl v roce 1989 na severu Čech

17. listopad 2009

Události listopadu 1989 jsou dodnes v naší paměti díky určitým symbolům. Zcela určitě jedním z nich bude Václav Havel - ale nejen on.

Roli symbolu sehrál do značné míry i zpěvák Karel Kryl. V Československu se ocitl shodou okolností uprostřed revolučního dění. V neděli 26. listopadu mu zemřela maminka a hroutící se státní úřady Krylovi dovolily, aby se 30. listopadu účastnil jejího pohřbu. Karel Kryl dostal povolení k týdennímu pobytu v Československu - a do konce života pak o tomto týdnu hovořil jako o nejkrásnějším ve svém životě. Od prosince potom přijížděl stále častěji. A téměř každý ho chtěl vidět nebo slyšet. Karel Kryl byl na roztrhání těla i duše - a objížděl města po celé republice, aby všude zahrál. Přijel také do Ústí nad Labem - a vzpomínku na jeho návštěvu uchoval rozhlasový redaktor, publicita a interpret poezie Miroslav Kovářík.

autoři: Jarmila Pešlová , David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.